Weer (g)een eclips


In 1999 ging ik op 11 augustus naar Saarbrücken om een totale zonsverduistering te zien. Ik zag alleen iets van de aanloop naar de totaliteit, maar op het moment dat de zonsverduistering totaal was, was alleen te zien dat het donker werd, omdat er net op dat moment een onweersbui losbarstte.

Bijna tien jaar later, op 22 juli 2009, was ik in Jiaxing, op ongeveer 100 km van Shanghai, om de langste totale zonsverduistering van de 21e eeuw mee te maken: bijna zes minuten op de betreffende plek. Maar helaas: de geschiedenis herhaalde zich. De betreffende ochtend was het zwaar bewolkt en vielen er hoosbuien. De mensen die zich op een groot plein bij een stadion hadden verzameld, kropen samen met hun foto- en filmapparatuur weg onder van gemeentewege verstrekte plastic regenkleding. En dat terwijl de burgemeester nog zo'n mooie toespraak had gehouden en alle gasten een certificaat en een speciale postzegel hadden gekregen.

Twee filmpjes die ter plekke zijn gemaakt:

  • Bekijk hier hier een filmpje van de toespraak van de burgemeester en de festiviteiten eromheen. Aan het eind lijkt de zon even door te breken. De beelden zijn gemaakt door Gerda Baardman.
  • Bekijk hier een filmpje dat ik heb gemaakt van de totaliteit onder wolken en regen.
En nog twee links naar andere YouTube-filmpjes van dezelfde eclips:


Copyright © 2009 Wim Scherpenisse <info@wimscherpenisse.nl>
Naar Beijing
Naar de Chinese muur
Naar het terracottaleger
Naar Hangzhou
Naar Shaoxing
Naar Jiaxing
Naar Shanghai
Naar bordjes en opschriften
Naar Chinees verkeer
Terug naar hoofdpagina 'China-special'
Terug naar mijn homepage