Het Chinese verkeer


Het Chinese verkeer is een verhaal apart. Er zijn wel verkeersregels en stoplichten, maar die worden meer als suggestie dan als dwingend gebod geïnterpreteerd. Alle weggebruikers -- auto's, bussen, riksja's, fietsers, voetgangers, motor- en elektrische scooters -- haasten zich dwars door elkaar heen, dikwijls links in plaats van rechts houdend en met slechts hun eigen doel voor ogen. Elk leeg stukje stoep of straat wordt ogenblikkelijk door iemand in beslag genomen. Zoals een columnist van The China Daily het uitdrukte: For the average Chinese driver, any unused patch of road is anathema.

Hetzelfde geldt bij rijen wachtenden op stations, bij toeristenattracties en in winkels: de brutaalste wint, wie even een gaatje laat vallen wordt onmiddellijk opzij gedrongen.

Bekijk hier een filmpje dat beelden toont van twee kruispunten, respectievelijk in Shaoxing en Jiaxing.

In dit YouTube-filmpje, opgenomen in Shanghai, is een behoorlijk realistische weergave te zien van de drukte op kruispunten in grote steden. Dit filmpje is bijzonder omdat je het gekrioel van bovenaf en zonder geluid gadeslaat, waardoor het een soort ballet wordt.

Hieronder nog twee foto's van files in Shanghai.

 
Copyright © 2009 Wim Scherpenisse <info@wimscherpenisse.nl>
Naar Beijing
Naar de Chinese muur
Naar het terracottaleger
Naar Hangzhou
Naar Shaoxing
Naar Jiaxing
Naar Shanghai
Naar bordjes en opschriften
Naar de eclips
Terug naar hoofdpagina 'China-special'
Terug naar mijn homepage