De Norderney in Groningen

Toen ik een paar dagen geleden de Norderney, het oude Veronica-zendschip, in Groningen in de Hunzehaven zag liggen, dacht ik als modern achterdochtig mens direct: ik geloof er niks van dat dit het échte Veronica-schip is. Het ziet me er net iets te mooi uit en die letters zijn wel erg stralend wit. Dat schip is kennelijk goed onderhouden en dus zijn er sinds het stoppen van de uitzendingen in 1974 heel veel onderdelen vervangen, zoveel dat het eigenlijk niet meer hetzelfde schip is (vergelijk het beroemde schip van Theseus).

 
 


De Norderney in de Groningse Hunzehaven

 
Veronica, dat was via je middengolfradio luisteren naar hits in blikkerige kwaliteit, afgewisseld met reclames, gebabbel van de discjockeys en niet te vergeten jingles: de stationcall waarop een dameskoortje in eindeloze herhaling 'Veronica, Veronica' zong, of Patricia Paay die dromerig 'Come on and sail away, hm-mm-mm, with Veronica today' intoneerde op de klanken van de intro van een nummer van Dusty Springfield. Dat was de door krijsende zeemeeuwen begeleide mededeling 'Dit is Radio Veronica met het nieuws', waarna de opeenvolgende berichten telkens met een kort, schel geklingel van elkaar werden gescheiden.

Het schip heeft sinds 1974 in talloze havens gelegen, het laatst in Antwerpen. En nu krijgt het volgens de financiers die het in Groningen laten opknappen en verbouwen een 'multimedia-bestemming'. Als je er ook een hapje kunt eten (zoals op het REM-eiland in Amsterdam), kom ik vast wel een keer aan boord. Met Veronica van toen heeft het schip natuurlijk weinig meer te maken, maar ik zal me voor de duur van de maaltijd graag inbeelden dat er toch nog ergens een paar authentieke onderdelen zijn die in al die bijna veertig jaar nooit zijn vervangen.

Dit artikel is eerder in iets beknoptere vorm gepubliceerd op Facebook.

Het schip ligt inmiddels (sinds najaar 2013) in het IJ in Amsterdam, schuin tegenover het Centraal Station.Copyright © 2013 Wim Scherpenisse <info@wimscherpenisse.nl>
Terug naar de pagina 'Artikelen'
Terug naar mijn homepage