Pretty paracetamol


'Pretty paracetamol' is de openingstrack van het album Word salad van Fischer-Z uit 1979. Het nummer is geschreven door John Watts. Het is een typisch voorbeeld van een song uit het begin van de punk/new wave-periode, toen er na de symfonische rock van begin en midden jaren '70 een sterke behoefte werd gevoeld aan een nieuw soort muziek. De symfonische rock, ook wel progressieve rock genoemd, werd gekenmerkt door klassieke invloeden, lange elpeetracks, veel tempo- en motiefwisselingen en zogeheten 'conceptalbums' met bombastische teksten. Aan het eind van de jaren '70 keerden steeds meer mensen zich af van de symfonische rock, die werd ervaren als pretentieus, koud en cerebraal. Er kwam een nieuw soort rock in zwang, simpel en stevig, met luide nummers begeleid door uitsluitend gitaar en drums.

'Pretty paracetamol' is een typisch voorbeeld van zo'n nummer. Muzikaal is het een recht-door-zee rocknummer, terwijl de tekst de draak steekt met de loodzware, egocentrische poëzie die zo kenmerkend is voor de symfonische rock. Het nummer is een ironische lofzang op een hoofdpijnpilletje. Het feit dat er in de tekst diverse malen sprake is van spiegels, is misschien geen toeval -- het kan worden opgevat als een steek onder water naar de navelstaarderij van veel symfonische rockmusici. (Uiteraard was de iconoclastische punk/new wave van de begintijd na een paar jaar zelf uitgegroeid tot een volwaardig mainstream-genre.)

Zomer 2007 nam ik een karaokeversie van het nummer op, waarbij ik de originele muziek mixte met twee aparte stemtracks. Een paar maanden later, in de herfst, maakte ik een videoclip bij mijn karaokeversie. Uiteraard komen daar spiegels en andere spiegelende oppervlakken in voor.Copyright © 2007 Wim Scherpenisse <info@wimscherpenisse.nl>
Liedjes
Terug naar mijn homepage