'Erinnerung' van de Puhdys vertaald


De Puhdys waren een populaire rockband uit de voormalige DDR, die ook in de Bondsrepubliek veel fans had. De groep, in 1969 opgericht, oriënteerde zich aanvankelijk op beroemde buitenlandse rockbands als Deep Purple en Led Zeppelin, maar ontwikkelde, mede onder druk van de Oost-Duitse autoriteiten, al snel een eigen Duitstalige sound. De band werd hiermee zo populair dat ze zelfs als 'socialistische modelpopgroep' in het Westen mocht optreden -- in de Bondsrepubliek uiteraard, maar ook in Nederland zijn de Puhdys te horen geweest, en ze hebben zelfs een keer een Amerikaanse tournee gemaakt.

De Puhdys vierden met name in de jaren '70 en '80 grote triomfen. Ze werden o.m. bekend doordat ze de soundtrack verzorgden van de inmiddels tot culthit uitgegroeide DDR-speelfilm Die Legende von Paul und Paula (hier op DVD te bestellen), op teksten van Ulrich Plenzdorf. Bekende nummers uit die film zijn 'Geh' zu ihr' en 'Wenn ein Mensch lebt'. De film is, los van zijn intrinsieke kwaliteiten, vanuit tegenwoordig perspectief extra interessant omdat hij kijkjes biedt in het dagelijks leven van gewone mensen in de DDR. Maar de Puhdys zijn ook na de Wende blijven bestaan en geven nog steeds concerten.

In 1977 namen de Puhdys het nummer 'Erinnerung' op, dat ik een van hun mooiste vind. In 2007 maakte ik, als vingeroefening voor een workshop liedjes vertalen, een Nederlandse vertaling van het nummer en nam die met de originele Puhdys-muziek op als karaokeversie.

Beluister of download mijn karaoke-vertaling 'Herinnering'

Bekijk de site van de Puhdys

Lees over de Puhdys op de Duitse Wikipedia

De originele Duitse tekst
Copyright © 2007 Wim Scherpenisse <info@wimscherpenisse.nl>
Liedjes
Terug naar mijn homepage